Skadedyrshop.no  Skadedyr.no

Banner PELIAS Norsk Skadedyrkontroll

Banner skadedyrshop

 

Latinsk navn: Bombus sp.

Humler tilhører familien humler og bier, og regnes stort sett som nyttedyr på grunn av sin rolle som pollenspredere. Det finnes 200 humlearter i verden, hvorav 33 finnes i Norge.

  • humle_01
  • humle_02
  • humle_03
  • humle_04
  • humle_05
  • humle_06

Adferd og biologi for humler

Restene av et humlebolHumler lever i forholdsvis små kolonier sammenlignet med sine slektninger honningbiene. De bygger ofte bol i andre dyrs reir, for eksempel gamle musebol eller fuglereir. Selv om humler (i motsetning til for eksempel honningbier) er "varmblodige" og tåler lave temperaturer, er de avhengige av at temperaturen i bolet er riktig. De leter derfor etter steder som er godt isolert fra før.

Humlebol dannes for et år av gangen. Om høsten går dronningene i dvale, og om våren danner den en ny koloni.

Føde

Humler lever av pollen, nektar fra planter og egenprodusert honning.

Skadeomfang og risiko

Noen ganger bygger humler bol i isolasjonslag i hus. De gjør ikke stor skade på bygningen, men kan være en plage å ha i nærheten. For eksempel hvis de lager mye lyd.

De kan også stikke, og stikkene deres er smertefulle. Med mindre man er allergisk/overfølsom for giften deres, er det imidlertid ikke farlig å bli stukket av humle. Lar man humlene være i fred, vil de sjelden angripe.

Bekjempelse

Helst bør humlene få være i fred. Men er det helt nødvendig å få dem vekk, bør en skadedyrkontrollør kontaktes. Benytt skjemaet til høyre.

Still spørsmål eller les svar om humler på skadedyrforum.no

Video av humle (Bombus sp.)