Skadedyrshop.no  Skadedyr.no

Banner PELIAS Norsk Skadedyrkontroll

Banner skadedyrshop

 

Latinsk navn: Apis mellifera

Det finnes 20 000 ulike biearter. 7 av disse er honningbiearter, som til sammen har 44 underarter. Den honningbien som er vanligst hos oss er Apis mellifera, også kalt Europeisk honningbie, Vestlig honningbie eller Vanlig honningbie.

  • apis_mellifera_01
  • apis_mellifera_02
  • apis_mellifera_03
  • apis_mellifera_04
  • apis_mellifera_05
  • apis_mellifera_06

Bier produserer honningAdferd og biologi for bier

Den vanlige honningbien er et sosialt dyr som lever i kolonier. Kolonier dannes av svermer bestående av en dronning og et stort antall arbeidere.

Dronningene er hunner som er foret opp med en spesiell type mat kalt "dronning-gelé". Arbeiderne er ubefruktede hunner. Hannene klekkes fra ubefruktede egg. Disse kalles droner og dør så snart de har oppfylt sin funksjon, som er å pare seg med dronninger.

I Norge finner man bier først og fremst i forbindelse med birøkt, altså honningproduksjon i regi av mennesker. Bier kan, dersom de ikke har noen bikube å danne en koloni i, slå seg ned i et hult tre.

Føde

Honning. "Dronninggelé". Pollen

Skadeomfang og risiko

Bier gjør ikke skader på hus, selv når de danner sin koloni i mur eller oppunder taket. Derimot kan de være til stor nytte hvis man har hage med blomster og frukttrær. Men de kan naturligvis stikke, og være en kilde til uro og irritasjon.

Ved biestikk bør man fjerne en eventuell brodd. Unngå å klemme på den lille giftkjertelen som ofte sitter på brodden. Legg på isbiter eller lindrende salve. Stikk i munn eller hals kan føre til pustebesvær.

Noen mennesker har overfølsomhet for ett eller flere stoffer i biens gift. Disse bør ha medisiner tilgjengelig når risikoen for å bli stukket er høyere.

Bekjempelse

Hvis en bisverm har etablert seg i eller nær huset ditt, bør du kontakte et skadedyrfima (bruk skjemaet til høyre) eller en birøkter for å få dem fjernet. Etter fjerning må bikaker og voks med honning fjernes, fordi det kan lokke til seg nye bier slik at problemet oppstår på nytt.

Still spørsmål og les svar om bier / honningbier på skadedyrforum.no.

Video av honningbier